Članci

MANASTIR SV. NIKOLAJ, GRABOVAC
 Manastir je po predanju zadužbina kralja Milutina, a obnovio ga je kralj Dragutin. Izuzetno vredna knjiga - « Minej «, je prepisana u manastiru u 16. veku. Manastir je porušen u vreme Karađorđa, ali je obnovljen za vreme vladavine kneza Miloša. Na temeljima stare,sagrađenaje nova crkva krajem 19. veka. Lekoviti izvor Vidan nalazi se u porti manastira. 

 

 

 

TEMELJI MANASTIRA SVETI HRISTIFOR, MISLOĐIN
 Temelji ovog manastira nalaze se u mislođinskoj šumi. Arheološki podaci navode XV vek ( 15.vek ), ali je najverovatnije nastao u vreme despota Stefana Lazarevića. 1521. stradao je od Turaka. Danas su na ovom mestu samo temelji manastira i konak u kojoj živi Mati Justina. Manastir možete posetiti baš zbog vrlo duhovnog i  interesantnog razgovora sa Mati.

 

CRKVA POKROVA BOGORODICE, BARIČ
 Izgrađena je 2003. godine. U njoj se čuvaju izuzetno vredne stare knjige iz 18. i 19. veka, kao i ikonostas iz 19. veka. Stara barička crkva izgrađena je 1874.godine, a njen zvonik 1971.

 

 

 

 

 

CRKVA BRVNARA, ORAŠAC
 Prvobitna crkva sagrađena je u 18. veku. Pored nje je uz gusle 1809. pevao Filip Višnjić, narodni guslar i pevač, pozivajući ustanike na borbu. U znak osvete, Turci su je zapalili par godina kasnije. Crkva je obnovljena 1895. i 1921. godine i tom prilikom je zadržan stari izgled. Ikonostas i crkveni nameštaj karakteristični su za crkve 19. veka. Ikone su iz 19. veka.

 

CRKVA SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE, OBRENOVAC
 Crkva je izgrađena 1868. god. U duhu starog srpskog crkvenog graditeljstva sa elementima romantizma. Crkva čuva ikone iz prvobitne paleške crkve iz 1820., kao i dela srpskih ikonopisaca iz 19. veka ( Rista Nikolić, Nikola Jovanović, Ilija Dimitrijević...) Ikonostas je iz 19. veka.

 

 

 

CRKVA ROĐENJA BOGORODICE, ZVEČKA
 Crkva izgrađena 1890. u duhu romantizma sa vizantijskim elementima.

 

 

CRKVA POKROVA BOGORODICE, STUBLINE
 Crkva je izgrađena 1892.godin, trenutno je u rekostrunkciji. Ove 2012 godine slavi 120 godina postojanja.

 

 

 

CRKVA SVETE PETKE, UROVCI
 Ova izuzetno lepa crkva sagrađena je 1999.Nalazi se sa desne strane nakon nekih 400m nakon ulaska u selo.Takođe u porti crkve nalazi se i muzej.

 

 

CRKVA SVETOG APOSTOLA TOME, PIROMAN
 Jedna od najstarijih crkava u Posavini – sagrađena je 1888. Poseduje veoma interesantno arhiktentonsko rešenje.

Sunday the tadalafil cialis from india 20th. Custom text here. Design © Top poker sites - All rights reserved.